עם ההתקדמות האדירה בתחום ה-AI ועיבוד שפה טבעית
(Natural Language Processing), מערכות ממוחשבות כבר מסוגלות לחבר שאלות מבחן פתוחות או סגורות (למשל, שאלות רב־ברירה) על כל המשתמע מכך – גוף השאלה, התשובה הנכונה והמסיחים.
בדומה לכלי AI אחרים, גם מחוללי השאלות שמבוססים על בינה מלאכותית אינם שולפים טקסטים מתוך מאגרים קיימים, אלא יוצרים מבחנים יש מאין.
לא זאת בלבד שהבינה המלאכותית מסוגלת ליצור את הבחינה, היא אף מסוגלת לבדוק אותה. כבר בשנת 2021 ערך משרד החינוך פיילוט שבמסגרתו מחשבי בינה מלאכותית בדקו בחינות בגרות בהיסטוריה ובספרות.
התוצאות הממוצעות של הבינה המלאכותית היו זהות כמעט לממוצע הציונים שהעניקו הבודקים האנושיים. הפער, למקרה שתהיתם, עמד על נקודה אחת בלבד.
היתרון המשמעותי של המערכת היא מהירות הבדיקה – 10 שניות בלבד לבחינה עם אפשרות ליצור סטנדרט תשובות אחיד בכל הארץ.
מאז שנת 2021 מערכות הבינה המלאכותית השתפרו באופן משמעותי, ועל כן יהיה סביר להניח שמידת הדיוק ומהירות הבדיקה השתפרו לאין שיעור (ועוד ישתפרו בהמשך).
היכרו את האפליקציה החינמית שמסוגלת להפוך כל טקסט שתזינו אליה למבחן ב- Google Forms בקליק אחד.
התקינו את התוסף "MagicForm" על המחשב באמצעות הקישור: https://www.magicform.app/. לאחר ההתקנה, פתחו Google Forms, לחצו על האייקון שהתווסף לסרגל הכלים, ולחצו על המילה "launch":
בשלב זה ייפתח החלון של MagicForm, הדביקו לתוכו את הטקסט שעליו תרצו לבנות את המבחן ובחרו את מספר השאלות ואת סוג השאלות שתרצו. כל שנותר לעשות הוא ללחוץ על "generate" ותקבלו שאלות מעולות.
פעלו כמו בכל מבחן רגיל ב-Google forms:
תחילה לחצו על לשונית ההגדרות והגדירו את השאלות כבוחן:
כעת ערכו את השאלות באמצעות לחיצה על "מפתח תשובות". בחרו את התשובה הנכונה, קבעו ניקוד לשאלה והוסיפו משוב במידת הצורך.
האם אתם מורים למתמטיקה?
אם כן, תוכלו לבנות בקלות ומהירות בוחן במתמטיקה באמצעות Microsoft Forms. כך למשל, אם תרצו לחבר בוחן בנושא משוואות לכיתה ז, כאשר תזינו את המשוואה הרצויה, Forms יספק לכם מיידית אפשרויות של תשובות נכונות וגם אפשרויות של תשובות שגויות. נוסף על כך,Forms יספק לכם משוואות דומות שניתן לבחור מתוכן לשאלות הבאות. וכך, בתוך כמה דקות הבוחן מוכן לשליחה. צפו בסרטון ההסבר:
תוכלו גם לקרוא על הפקת בוחן Microsoft Forms במדריך פשוט ליצירת בוחן מתמטי: https://katzr.net/4ea9e4
וכמובן שאי אפשר לדון בבינה מלאכותית בלי להזכיר את ChatGPT, אשר יכול לסייע בכתיבת כל סוגי השאלות שנרצה ובכל נושא. אם כי, עדיף לבקש ממנו לציין מהי התשובה הנכונה וגם לספק לה הסברים (למקרים שבהם אנחנו לא יודעים את התשובה הנכונה 😊).
בפרומפט חשוב לציין לאיזו רמת קושי אתם מכוונים וכן את מבנה השאלות (נכון/לא נכון, שאלות רב־ברירה וכדומה). אומנם אתם בוודאי יודעים לנסח טוב יותר שאלות, אבל הצ'ט יכול לקצר מאוד תהליכים ולהציע לכם שאלות רבות, שמתוכן תוכלו להרכיב מבחן איכותי.
ראו דוגמה:
אפשרות נוספת היא להשתמש ביישום החינמיdoctrina.ai המתבסס על ChatGPT ומיועד למורים, ומאפשר ליצור מאמרים, מבחנים, בחנים וסיפורים.
רפ, י'. (אין תאריך). כשבינה מלאכותית פוגשת את הפסיכומטריקה, האגודה הישראלית לפסיכומטריקה (אפי), גיליון 7.
https://www.ispa.org.il/ispa-newsletter-7-ai-psychometrics
ד', נועם (26.1.2021), ב(ח)ינה מלאכותית: מחשבים בדקו בחינות בגרות בהיסטוריה ובספרות. ישראל היום.
https://www.israelhayom.co.il/article/844099
ברק מדינה, ע' (20.2.23) מה לעשות עם ChatGPT בכיתה? הגיע זמן חינוך. https://www.edunow.org.il/article/4260
Suleymanov, N., (August 1, 2023). How to write better tests with AI.