טיקטוק? הדבר הזה שהילדים עושים… זה היה בחדשות פעם… משהו עם הנשיא לשעבר טראמפ?
מה זה בעצם? האם זה רע? טוב?
איך זה קשור להוראה?
האם אפשר ללמוד עם זה?
פורסם בתאריך: 30.11.2021
טיקטוק הוא יישומון מדיה חברתית בבעלות סינית המאפשר יצירת סרטונים באורך של שניות אחדות ועד שלוש דקות, והמאפיין המרכזי שלו הוא יכולת העריכה של הסרטונים. באמצעות הכלים הפשוטים של טיקטוק אפשר להוסיף לסרטונים רכיבים מגוונים ועשירים במגוון סגנונות כגון מוזיקה, איור, אנימציה, אייקונים וטקסט.
בטיקטוק אפשר ליצור פרופיל פרטי או ציבורי, להגיב לסרטונים, לעשות "לייק" או פשוט לציין not interested. האפליקציה מבוססת על בינה מלאכותית והיא "לומדת" להתאים את התכנים שהיא מציגה למשתמש בהתאם לתגובות החיוביות או השליליות שלו.
מאז שנת 2018 טיקטוק הוא היישומון עם מספר ההורדות הגבוה ביותר, ובתחילת שנת 2021 הוא צבר יותר ממיליארד משתמשים ומשתמשות ברחבי העולם.
להגיע אל התלמידים במקום שבו הם נמצאים!
טיקטוק כבר מזמן אינו יישומון שרק ילדים משתמשים בו להעלאת ריקודים. הפופולריות הרבה של הממשק הניעה אנשי חינוך רבים לחפש דרך למנף את השימוש בטיקטוק כדי להגיע אל התלמידים והתלמידות. נעשו ניסיונות רבים ומעניינים ללמד תוכן באמצעות הממשק ולזכות בשיתוף פעולה ועניין בקרב הלומדות והלומדים.
תוכן מונגש באופן שקל לזכור ולקלוט
סרטוני טיקטוק קצרים מאוד ואורכם הוא שלוש דקות לכל היותר. העובדה הזאת הופכת את הלמידה לנקודתית ומדויקת וכך קל יותר לזכור את התוכן הנלמד.
תוכן זמין לצפייה!
יתרון נוסף של טיקטוק הוא העובדה שכל סרטון שהמשתמש ציין כ-"אהבתי" נשמר גם בפרופיל האישי. באופן זה הסרטונים נשארים זמינים תמיד ואפשר לצפות בכל סרטון שוב ושוב בכל מקום ובכל זמן.
שילוב של היתרונות הללו יכול לעזור לתלמידים ולתלמידות לעבד ולזכור את המידע בצורה טובה.
היתרונות של השימוש בסרטונים הקצרים ומעוררי העניין בטיקטוק הם רבים. אנשי חינוך משתמשים בהם רבות בהוראה, להלן כמה דוגמאות:
דוגמאות לערוצי טיקטוק חינוכיים
ולסיום – סרטון ויראלי של ילדה שהכינה סרטון לשיעור אנגלית …. צפו עד הסוף 😊
אי אפשר להתייחס לטיקטוק מבלי להתייחס גם לחסרונות, ואף לסכנות, של הממשק.
סכנת התמכרות!
התכנים והשימוש בטיקטוק ממכרים כל כך שטיקטוק עצמו התחיל לשדר הודעות יזומות שמציעות הפסקה אחרי שימוש של 90 דקות.
תכנים מזיקים
כמו בכל מדיה חברתית ואולי אף יותר, בטיקטוק רווחות תופעות של בריונות, אלימות, אתגרים מסוכנים, מסירת מידע כוזב ועוד.
מהסיבות הללו הוחלט להגביל את האפליקציה לשימוש מגיל 13 בלבד. נוסף על כך, כאנשי חינוך חשוב להציף את הנושאים הללו ולוודא שנעשה שימוש נאות בטיקטוק. חשוב לזכור שקל להערים על המערכת, וברור לכולם שגם משתמשים צעירים יותר חשופים לתכנים הללו ומשתמשים ביישומון למרות המגבלה הרשמית.
ישנן סכנות נוספות שעליהן מצביעים מבקרי היישומון, כגון היעדר שמירה על פרטיות והפצת מידע כוזב. חשוב לציין שבהקשר זה טיקטוק אינו שונה באופן משמעותי מרשתות חברתיות אחרות. ההבדל המרכזי הוא שהכלי פותח בסין הלא-דמוקרטית.