בעולם שבו את מרבית הלמידה שלנו אנחנו מבצעים במרחב סגור, למידה מבוססת מקום מציעה חלופה מרעננת שמוציאה את התלמידים מהכיתה אל הסביבה שבחוץ.
הכירו אפליקציה שמאפשרת לנהל את הלמידה מחוץ לכיתה באמצעות משימות אינטראקטיביות מהנות מעולמם של הלומדים.
פורסם בתאריך: 20.04.2023
במודל למידה מבוססת מקום – PBE הלומד יוצא מהכיתה אל סביבתו הקרובה וממצה את היכולות החינוכיות שיש לסביבה להציע. למידה מבוססת מקום היא גישה חווייתית מעשית המחברת בין המידע הנתפס בחושים לידע שנוצר אצל הלומדים בעקבות המפגש עם השטח.
ללמידה מחוץ לכיתה יש מטרה, היא חושפת את הנושא הנלמד באופן פיזי וממחישה אותו. היא יוצרת אינטראקציה שונה מזו שקיימת בכיתה ולמעשה משלימה אותה.
הלמידה בחוץ היא פעילה, מוחשית ורב-חושית ומתבצעת מתוך התנסות בשטח עם תופעות ועם אנשים שנמצאים בהקשר הטבעי שלהם.
הערך המוסף של למידה זו, הוא בחיבור הלומדים לתרבות, למורשת ולסביבה המקומית שלהם והיא מאפשרת להם להכיר טוב יותר את הקהילה שבה הם חיים.
כיצד נראית למידה חוץ-כיתתית? היכנסו לסרטון
אפשר ללמד בחוץ כמעט הכול, ומומלץ שהלמידה מחוץ לכיתה תתבצע גם במקצועות ליבה ולא תיוחד רק לפעילויות חוץ-קוריקולרית תוספתיות. הינה כמה דוגמאות על קצה המזלג:
בשיעורי הגיאומטריה אפשר לצאת מהמרחב הכיתתי ולחפש צורות גיאומטריות או גופים ולחשב נפחים.
בשיעור מדעים אפשר להשתמש בפארקים או באתרי טבע מקומיים ככלי הוראה, למשל, חקירת החי והצומח, בחינת יחסי הגומלין בין האדם לסביבה, ופעילויות כמו צפרות או התמצאות.
בשיעורי היסטוריה אפשר לחקור אתרי היסטוריה מקומיים וכך יזכו הלומדים להבנה מעמיקה יותר של האירועים ושל האנשים שעיצבו את הקהילה שלהם.
היום קל לשלב אמצעים טכנולוגיים כמו טלפונים חכמים, טבלטים ומחשבים ניידים בלמידה מחוץ לכיתה.
אמצעים אלה מוסיפים אלמנטים משחקיים ומולטימדיה לפעילות ומסייעים ביצירת מוטיבציה אצל הלומדים. נוסף על כך, הטכנולוגיה מאפשרת לאסוף מידע בקלות וליצור תוצרים משותפים שאפשר להעלות לפלטפורמה משותפת.
ישנם כלים רבים שבאמצעותם אפשר ליצור פעילויות מבוססת מקום, למשל שתילת QR codes במרחב הציבורי שאפשר לסרוק ולשחק באמצעותם "חפש את המטמון" או משחקי תחנות שונים.
הכירו את Goosechase
אפליקציה קלה לשימוש ליצירת משימות חווייתיות לביצוע מחוץ לכיתה.
יצירת משימות על ידי המורה באפליקציה:
המשימות יכולות להיות משימות חקר, פתרון בעיות, זיהוי או כל רעיון יצירתי אחר.
הלומדים יוצאים בקבוצות (הגרסה החינמית מאפשרת עד 3 קבוצות) אל השטח לבצע את המשימה שקיבלו.
את התוצרים הלומדים מעלים לפלטפורמה משותפת (באפליקציה) והם יכולים להיות בתמונות, בסרטוני וידאו, בהקלטות אודיו, או בכתיבה.
היכנסו לאתר https://www.goosechase.com/ או לסרטון ההדרכה:
(זינוק לחינוך, הילי זוורו)
ללמידה מחוץ לכיתה יתרונות חינוכיים ופדגוגיים רבים אשר נוצרים ברגע שפורצים את המסגרת היומיומית של למידה פנים-כיתתית:
עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך שהסביבה בחוץ גם מלאה בגירויים ועלולה להשפיע על הריכוז וההקשבה של הלומדים. לכן לפני היציאה כדאי לבצע הכנה מוקדמת בכיתה ולהגדיר את העומד להתרחש ואת הציפיות מהלומדים.
כמו כן, כדי שנפיק את המירב מהלמידה החוץ-כיתתית יש לערוך עיבוד של הלמידה שהתרחשה מחוץ לכיתה. כדאי לנהל דיון המתייחס לנתונים שאספו הלומדים, לקשיים ולדילמות שעלו בשטח, להבהיר מושגים חדשים ולהסביר תופעות, ולבצע רפלקציה על תהליך הלמידה.
Sobel, D. (2004). Place-based education: Connecting classroom and community. Nature and Listening, 4(1), 1-7.
Vander Ark, T., Liebtag, E., & McClennen, N. (2020). The power of place: Authentic learning through place-based education. ASCD.