בחברה הישראלית מאז ומתמיד היו דעות רבות ומגוונות, ולעיתים מנוגדות.
בתקופות רבות חילוקי הדעות הללו היו בעיקר בסיס לדיונים בכנסת,
למאמרי דעה בעיתונות או לשיחות סלון.
אולם, בשבועות האחרונים הוויכוחים הפכו גם קשים וכואבים.
חילוקי הדעות נוגעים לשאלות יסוד בדמוקרטיה ובחוק,
ופורצים אל המרחב הציבורי בהפגנות ובמחאות מסוגים שונים.
בתקופה זו לאנשי חינוך יש תפקיד חיוני ביצירת מרחבים בטוחים לשיח,
לדיון ואפילו לוויכוח, תוך שמירה על הקשבה והבנה של דעות שונות
וכבוד לכל חלקיה של החברה הישראלית.
הפעם בחדשנות בקטנה נשתף פוסט מהעבר שמציג את רעיון הדיבייט, וכולל הדרכה לשימוש בכלי ייעודי לכך בתוך מערכת Moodle.
בשנים האחרונות מתחזקת ההכרה בחשיבותה של למידה פעילה שמאופיינת, בין השאר, במעורבות ובשותפות. אחד הכלים הנפוצים בלמידה כזאת הוא הדיבייט (בעברית: "פולמוס תחרותי"), שנחשב לאחד מהכלים הפדגוגיים החשובים ביותר בסל הכלים של המאה ה-21.
הדיבייט המסורתי כלל שתי קבוצות שהציגו טיעונים מנוגדים והגנו על עמדותיהן עד שבסופו של דבר נבחנו הטיעונים והתקבלה הכרעה של צוות שיפוט.
בתחרות מסוג זה השתמשו כדי לפתח מיומנויות של מנהיגות, רטוריקה אישית, ויכולת לעמוד בפני קהל. פעילות של דיבייט מובילה גם לפיתוח של חשיבה ביקורתית ופלורליזם מחשבתי ורעיוני, שכן חברי הקבוצות לא תמיד הגנו בהכרח על עמדותיהם האישיות.
אפשר לשלב את הדיבייט בכל תחום דעת ובהוראה הוא יכול לשמש לדיון ברעיונות, לשאילת שאלות, לנימוק, ולבחינת הסברים שונים למצבים מגוונים.
הדיבייט יכול לעסוק, בין היתר, בסוגיות ציבוריות-פוליטיות או חברתיות וכל צד יתבקש להציג דעה מנומקת הנתמכת בראיות או בטיעונים משכנעים.
ענייני היום והעמדות הערכיות של הכוחות הפועלים בחברה ובמדינה ובשיח בציבורי משמשים מעטפת לפעילות היום-יומית המתרחשת בין כותלי מוסדות החינוך, ואין להתעלם מהם.
העיסוק בנושאים אלו יכול להתבצע באמצעות דיון בכיתה, באמצעות הזמנת מרצה או בפעילות שתועבר על ידי גורמים/גופים חיצוניים. בכל מקרה, באחריות מנהל בית הספר לבדוק כי הפעילות עולה בקנה אחד עם חוק החינוך הממלכתי ועם מטרות החינוך ואין בה משום עידוד לגזענות ולהסתה או קריאה לאלימות ולהדרה…
לאחר שהוצג הנושא ונלמד על בסיס של רכישת ידע ומושגים, ולאחר שהובאו טיעונים לעמדות שונות, נכון וראוי יהיה לעורר ויכוח בין הדעות בכיתה ולאפשר לתלמידים להביע את דעתם. המורה יציב את גבולות השיחה וישתמש בכלים חינוכיים, תוך שהוא מתייחס לעמדות מעודדות גזענות, אפליה, הסתה וקריאה לאלימות, ואינו מאפשר אותן.
עם התקדמות הטכנולוגיה התפתחו כלי דיבייט דיגיטליים, שאומנם אינם כוללים עמידה מסורתית בפני קהל, אך הם עדיין מסייעים לקדם מיומנויות מגוונות, כגון:
חשיבה ביקורתית
הקשבה
חקירה
פתרון בעיות
טיעונים והנמקות
שאילת שאלות
תקשורת
על הסטודנטים והסטודנטיות לחקור את הנושא, לחשוב עליו ולנסח טיעונים הגיוניים. כלי זה מפתח שימוש בשפה, יכולת ניסוח וביטוי בכתב, ארגון ותהליכי יצירת ידע. יתרון נוסף ומשמעותי בדיבייט מקוון הוא בכך שהוא מאפשר למידה פעילה, שיתופית וחברתית גם מרחוק. וכמובן לכל זה יש להוסיף את האלמנט התחרותי, שמוסיף עניין, מוטיבציה ומשחקיות.
המודל מאפשר הוספת פעילות דיבייט לדיון בכל נושא שייבחר.
הכלי החדש מאפשר שלושה סוגי דיון:
לקבלת הדרכה – היכנסו: