לוגו חדשנות בקטנה

צופים בסרטונים בשיעור וגם… לומדים?!

דרך נפוצה וקלה לגוון את דרכי ההוראה היא להציג סרטון.

צפייה בסרטון היא חוויה טובה בשיעור, אך האם היא תקדם ותשפר את הלמידה?

בפוסט הזה נציג בפניכם טיפים ומידע על שילוב מיטבי של סרטונים בהוראה ובלמידה.  

פורסם בתאריך: 20.02.2023

על פי האמרה הידועה, תמונה אחת שווה אלף מילים, ועל אחת כמה וכמה כשהתמונה זזה ומשלבת גם קול. אכן, בהקשר של למידה, ישנם יתרונות רבים בשילוב סרטונים, אבל ישנם גם אתגרים שכדאי לתת עליהם את הדעת. לפניכם כמה עקרונות ומחשבות מבוססות מחקר על האופן שבו אפשר להיעזר בסרטונים כדי לגוון את ההוראה ולשפר את הלמידה.

מהם היתרונות בשילוב סרטונים בהוראה?

מעורבות רגשית והובלת שינוי תפיסתי

מעורבות רגשית
והובלת שינוי תפיסתי

הדגמת תהליכים דינמיים

הדגמת
תהליכים דינמיים

הצגת דברים שקשה לראות בגלל גודל, סכנה, מרחק או זמן

הצגת דברים שקשה לראות בגלל גודל, סכנה, מרחק או זמן

הנגשת אנשים ורעיונות

הנגשת אנשים
ורעיונות

אם כך, האם הרעיון של הוראה בשילוב סרטונים הוא טוב?

כן ולא… מחקרים רבים מראים שבמקרים רבים האופן שבו מלמדים עם סרטונים פשוט איננו נכון! המשיכו לקרוא וקבלו טיפים להוראה יעילה ונכונה בשילוב סרטונים.

מה באמת קולטים בסרטונים?

חשבו על סצנה מסרט שאהבתם במיוחד. אתם כנראה זוכרים היטב את הרכיבים החזותיים של הסצנה: מראה השחקנים, הלבוש שלהם והמקום שבו הם עמדו. הבעיה היא שאת התוכן, ומה הם אמרו בדיוק אנחנו זוכרים פחות!
מחקרים רבים בתחום הזיכרון מבחינים בין זיכרון אפיזודי, שקולט את החוויה של הזמן והמקום, לבין זיכרון סמנטי, שעוסק בזכירת מידע. סרטונים רבים מעוררים זיכרון אפיזודי ולכן אנחנו זוכרים את החוויה, אבל לא את הפרטים.

מנורהטיפ! השתמשו בסרטונים כדי ליצור אווירה וכדי להמחיש. שימוש בסרטונים כדי להעביר פרטים ומידע מורכב אינו מומלץ!

מה זוכרים באמת בטווח הארוך?

למידה היא שינוי מתמשך בזיכרון ארוך-הטווח. זיכרון העבודה שלנו נמשך כ-20 שניות ואנחנו יכולים לזכור 4-3 דברים בו-זמנית!  בסרטון אנחנו מוצפים באלפי מסרים ואין לנו אפשרות יעילה לקודד ולגבש זיכרונות. מחקרים רבים בתחום הקשב מראים שאפילו אם יש תחושה של למידה מסרטונים, במקרים רבים זוהי אשליה!

מנורה טיפ! שלבו בצפייה רכיבים של למידה פעילה כדי לעזור בגיבוש וליצור זיכרון ארוך-טווח. למשל, דף צפייה שמלווה את הצפייה בסרטון וקטיעת סרטון באמצעות שאלות הבנה ומחשבה.  

במשך כמה זמן מרוכזים הצופים בסרטון?

הצגנו ללומדים סרטון המכיל מידע רב או תיאור של תיאוריה או תהליך מורכב. העברת רעיונות מורכבים אורכת זמן, השאלה היא האם ללומדים יש טווח קשב למסרים ארוכים?
מחקרים רבים שבדקו את הריכוז של הלומדים באמצעות דיווחי הלומדים או ניטור תנועת עיני הלומדים, הציגו מידע מרתק! מתברר שאחרי 6 דקות מעורבות הצופים יורדת מאוד. לאחר 9 דקות, מחצית מהצופים כבר אינם מקשיבים! מחקרים עדכניים נוספים הרחיקו לכת והראו שסרטונים שאורכם יותר משתי דקות כבר אינם יעילים ללמידה!

מנורה

טיפ! הציגו סרטונים קצרים מ-6 דקות (ועדיף אפילו קצרים יותר!) אם יש לכם סרטון ארוך, הגישו אותו במנות קטנות!

 

האם אנחנו מעמיסים על הצופים?

הכנתם סרטון הדרכה ללומדים. הוספתם כתוביות, תמונות רקע, טקסטים, גרפים, קריינות ועוד . כעת הסרטון יפה ועשיר, אבל ככל הנראה, גרמתם עומס קוגניטיבי.
מחקרים רבים הראו שעומס קוגניטיבי ומידע בערוצי קשב שונים, כגון וידיאו, אודיו וטקסט, מעכבים את הלמידה.

מנורה

טיפ! Keep it Simple – בהפקת סרטון לצורכי למידה חשוב לשמור על מסכים פשוטים, נקיים, עם טקסט מצומצם. עדיף גם להימנע ממוזיקת רקע!

 

להציג את הדוברים?

אחד המיתוסים הרווחים בתחום השימוש בסרטונים הוא שאסור להציג סרטונים של talking heads – ראשים מדברים!
בניגוד לטענה הזו, מחקרים מראים שבמקרים מסוימים יש יתרון בהצגת פני הדוברים. כאשר יש משמעות רגשית-חברתית לחשיפה לדמות, מומלץ להציג את פני הדובר. דוגמאות לכך הן שיחת השראה, סרטון היכרות או פרידה, או שיחה עם דמות מפורסמת. הדבר נכון, כמובן, כשהדובר מציג את התוכן באופן מקצועי וקליל ולא באופן מכני. אפשר גם להציג את פני הדובר בפתיח ובסיכום של הסרטון כדי לתת הקשר אישי לסרטון.
מתי לא להציג את הדמות? כאשר אין בכך ערך מוסף, למשל, במקרה של פתרון תרגיל במתמטיקה. במקרה כזה, הצגת פני הדובר רק תגביר את העומס הקוגניטיבי.

מנורה

טיפ! צמצמו את צילום דמות הדובר רק למקרים שבהם הדבר תורם מבחינה רגשית!

 

איכות הווידיאו – עד כמה זה חשוב?

אנחנו משקיעים זמן רב ומשאבים רבים ביצירת סרטונים ותמונות באיכות גבוהה מאוד, מתוך תחושה שלא ראוי להציג ללומדים סרטון באיכות נמוכה.

על אף שחשוב להציג תכנים איכותיים, באופן מפתיע, מחקרים הראו שחשוב יותר להשקיע באיכות השמע מאשר באיכות הווידיאו. חוקרים הסבירו שחוש הראייה שלנו מותאם לתנאי תאורה שונים ואנחנו מסוגלים להתמודד עם תנאים אופטימליים פחות. לעומת זאת, השמיעה שלנו מותאמת להאזנה בטווחים קצרים שאינם מתמודדים עם תנאים שאינם מיטביים.

מנורה

טיפ! הקפידו דווקא על איכות השמע!

 

היכן אפשר להפיק סרטונים?

היום אפשר להפיק בקלות רבה סרטונים לצורך הוראה. בכלים חינמיים שיכולים לאפשר יצירה של סרטונים, מצגות ואנימציות.

הינה כמה כלים מובילים:

שימו לב, השימוש בכלים האלה חינמי, אם כי, חלק מהאפשרויות ניתנות רק לכניסה בתשלום.

מאגרי סרטונים

נוסף על סרטונים שניצור בעצמנו, אפשר להשתמש במאגרי סרטונים ברשת.

במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט, כמו גם במוסדות רבים להשכלה גבוהה,

יש מינוי לשני מאגרים מצוינים. חפשו אותם באתר הספרייה!

רוצים לדעת עוד?

Video for learning –15 things the research says – some may shock you,

Bjork, R. A., Dunlosky, J., & Kornell, N. (2013). Self-regulated learning: Beliefs, techniques, and illusions. Annual Review of Psychology, 64, 417-444.

Brame, C. J. (2016). Effective educational videos: Principles and guidelines for maximizing student learning from video content. CBE—Life Sciences Education15(4), es6.

Chaohua, O., Joyner, D., & Goel, A. (2019). Developing videos for online learning: A 7-principle model. Online Learning.

Guo, P. J., Kim, J., & Rubin, R. (2014, March). How video production affects student engagement: An empirical study of MOOC videos. In Proceedings of the first ACM conference on Learning@ scale conference (pp. 41-50).

Mayer, R. E. (2008). Applying the science of learning: Evidence-based principles for the design of multimedia instruction. American Psychologist63(8), 760.

Risko, E. F., Anderson, N., Sarwal, A., Engelhardt, M., & Kingstone, A. (2012). Everyday attention: Variation in mind wandering and memory in a lecture. Applied Cognitive Psychology26(2), 234-242.

לוגו חדשנות בקטנה

למידע נוסף בכל תחומי הטכנולוגיה

צרו איתנו קשר!

ciet@l-w.ac.il