ויקיפדיה היא האנציקלופדיה המקוונת הגדולה בעולם והאתר הלא-מסחרי הפופולרי ברשת.
כולנו משתמשים בו ולמרות זאת, מדוע יש המפקפקים באמינותו של המאגר?
האם כדאי לשלב את ויקיפדיה בהוראה, ואם כן – כיצד?
פורסם בתאריך: 17.05.2022
ויקיפדיה היא אנציקלופדיה מקוונת שמטרתה להנגיש ידע להמונים. הינה כמה מספרים על האתר הפופולרי:
באנציקלופדיה טמון הרעיון, שהיום נראה נאיבי למדי, שאפשר לאסוף במקום אחד את כל הידע הקיים בנושא שעליו כותבים.
הניסיון הראשון להקיף את הידע האנושי בפרסום דמוי אנציקלופדיה הוא "תולדות הטבע", שפרסם פליניוס הזקן במאה הראשונה לספירה. אנציקלופדיות, כפי שאנחנו מכירים אותן היום, התפרסמו לראשונה במאה ה-18 והפכו לנפוצות יותר ובמאה העשרים הם תפסו מקום של כבוד במדפי הספריות הביתיות ברחבי העולם.
ההתפתחות המהירה של המידע והאפשרויות הטכנולוגיות במאה ה-20 גרמו לשינוי הגדול – המעבר מאנציקלופדיה מודפסת לדיגיטלית. בתחילה הופיעו האנציקלופדיות על גבי תקליטור ושנים מעטות לאחר מכן הגיחו לעולם האנציקלופדיות המקוונות. בשנת 2012 הכריז המו"ל של אנציקלופדיה בריטניקה על הפסקת הוצאתה לאור של האנציקלופדיה המודפסת והיא המשיכה לפעול רק בגרסה אינטרנטית.
בשנת 2001 השיקו ג'ימי וויילס ולארי סנגר את ויקיפדיה. שמו של המיזם נובע מהמילה "ויקי" – מהר בהוואית, ופדיה -הסיומת של המילה אנציקלופדיה (פאידיה ביוונית – חינוך, הדרכה).
מאפייני ויקיפדיה הם:
מאגר חינמי
רב-שפתי
דמוקרטי ומבוסס על חוכמת ההמונים
ממשק עריכה פתוח ופשוט (יחסית)
הידע נוצר משיתוף פעולה של עורכים שפועלים בחינם
בוודאי שמתם לב שכאשר אתם עושים חיפוש של ערך כלשהו בגוגל, תוצאת ויקיפדיה מופיעה כאחת מתוצאות החיפוש הראשונות. עובדה זו, בין היתר, גורמת לכך שוויקיפדיה היא אחת ממקורות המידע המרכזיים שאנחנו משתמשים בהם ביומיום.
ראו בדוגמה של הזנת מילות החיפוש "מכללת לוינסקי" – התוצאה השנייה היא תוצאה מוויקיפדיה.
למעשה, כשאנחנו מחפשים מידע, ישנו סיכוי רב שנשתמש בוויקיפדיה. התוצאה היא, שוויקיפדיה הוא האתר הלא-מסחרי היחיד שבמשך שנים ארוכות נמצא בעשירייה הפותחת של האתרים הפופולריים בעולם.
בוויקיפדיה, כל אדם, בלא קשר למומחיותו ולכישוריו, יכול ליצור ערכים חדשים, להוסיף מידע לערכים קיימים ואף לשנות כליל את תוכנם. כך, בשונה מהנהוג באנציקלופדיות מסורתיות, ה'כוח' ביצירת ערך אנציקלופדי מוצא מידי המומחים ומועבר לכלל הציבור.
עולה השאלה – האם הערכים בוויקפדיה מהימנים?
לא מהימן
מהימן
מחקרים רבים משווים בין אמינות המידע המוצג בוויקיפדיה לבין מקורות מידע אחרים. הינה מבחר:
במחקר (טל -מישר, 2017) שנערך בנוגע לאופן שבו מורים משתמשים בוויקיפדיה הן לצרכים אישיים, הן עם תלמידים, נמצא כי קיימים פערי ידע בהכרת משאב זה וקיים תת-ניצול שלו לצורכי למידה והוראה.
חשוב להבין, כי למידה בסביבת ויקיפדיה יכולה להיות הזדמנות לרכישת מיומנויות הערכה וצריכת מידע ממקורות אינטרנטיים. היא מזמנת הפעלת אסטרטגיות להערכת מידע ולחשיבה ביקורתית על תהליכי הפקת מידע.
ויקיפדיה היא מקור מידע עצום ואפשר להשתמש בה בדרכים שונות בהוראה, הינה כמה רעיונות:
נקודות מוצא לתהליך חקר – המידע הרחב שנמצא בוויקיפדיה יכול לשמש נקודת פתיחה לתהליך של חקר. החוקרים יכולים גם להשתמש בביבליוגרפיה שנמצאת בסוף הערכים כדי להמשיך בחקר עם מקורות מידע אקדמיים ואחרים.
כתיבת ערכים ועריכתם – תהליך כתיבת ערכים ועריכתם מקדם מיומנויות לימודיות שונות, כגון מחקר, חשיבה ביקורתית, סינתזה של מקורות מידע שונים, כתיבה תמציתית, שימוש בממשק מקוון להעלאת תכנים ועוד ועוד!
המלצה – לכותבים מתחילים כדאי להתחיל בהוספת תכנים או בתרגום ערכים משפות אחרות לפני שמתחילים לכתוב ערך חדש.
דיון בהערכת מידע ובחשיבות של הצלבת מקורות – אפשר להשתמש במידע מתוך ויקיפדיה ובלמידה על האופן שבו פועל האתר כדי לקיים דיון בנושא הערכת מידע ובחשיבות של הצלבת מידע ממגוון של מקורות.
משחק – Nara View – זהו משחק אינטראקטיבי, מעין "מרוץ ויקיפדיה" שבו השחקנים צריכים למצוא את הנתיב המהיר בין שני ערכים בוויקיפדיה, ב"דילוג" בין קישור לקישור.
קישור למשחק
צפו בסרטון הדרכה ממנהל חינוך ירושלים
בר דעת, אפליקציית הפודקסטים של אוניברסיטת בר-אילן, ענקיות הטכנולוגיה, פרק 3 – ויקיפדיה. https://www.biu.ac.il/node/9776
יערי א', ברוכסון-ארביב, ש' ובר-אילן, י .(2012) 'ויקיפדיה: מבט על הסביבה ששינתה את מעמד התוכן במאה ה-21. גדיש, ביטאון לחינוך מבוגרים, י"ג, 170–181.
חגית טל מישר, קול המון כקול שדי? עמדות מורים כלפי שימוש בוויקיפדיה
עומר בן יעקב, ,זה כתוב בוויקיפדיה, אבל זה שקר מוחלט הארץ 23 באוקטובר 2019