נון-סטופ מושן

מה זה סטופ מושן?

לשם מה זה טוב? איך להכין לבד ובקלות?

מה היתרונות של סטופ מושן בהוראה?

באילו אפליקציות כדאי להשתמש?

כל התשובות ועוד – קראו כאן!

פורסם בתאריך: 25.05.2022

הקוד ה(לא) נכון

מה זה סטופ מושן?

סטופ מושן (Stop Motion) היא טכניקת אנימציה פופולרית אשר מאפשרת ליצור וידאו שבו נראה שאובייקטים דוממים נעים בכוחות עצמם.

(זהו אחד מסרטוני הסטופ מושן המפורסמים ביותר – שימו לב לכמות הצפיות!)

 

הטכניקה קיימת כבר כמעט 100 שנה ואפשר לראות אותה בסרטים קצרים וארוכים (המפורסם שבהם הוא "קינג קונג"), בקליפים, בפרסומות, ועוד. מצד אחד הטכניקה נגישה מאוד, ופשוטה להפקה. מצד שני, היא יכולה להיחשב קצת פרימיטיבית כי מצריכה אובייקטים אמיתיים ועבודה פיזית (בניגוד לאנימציה ממוחשבת). למרות זאת, היא נחשבת ייחודית וריאליסטית ומאפשרת ליצור אפקטים מרשימים ומיוחדים, לשחק עם הגדלים, עם זוויות הצילום ועוד… השמיים הם הגבול! 

יתרונות הסטופ מושן

בראש ובראשונה נגישות ותקציב נמוך. כל אחת יכולה לייצר סט סטופ מושן בעצמה בבית בשימוש באובייקטים קיימים או ביצירת דמויות בעזרת בובות, פלסטלינה, גזירי נייר או כל רעיון יצירתי אחר. את הצילום והעריכה אפשר לבצע בעזרת הטלפון הנייד. אין צורך ברכישת אפקטים מיוחדים או תוכנות אנימציה מיוחדות. התהליך יכול להיות אישי או קבוצתי ויש אפשרות לשלוט בו באופן עצמאי מתחילתו ועד סופו, כאשר בסוף מתקבל תוצר ריאליסטי וייחודי.

(קליפ הסטופ מושן הראשון שנוצר בישראל וזכה בשלל פרסים)

איך להכין סרטון סטופ מושן?

היתרונות הפדגוגיים של הכנת סרטוני סטופ מושן

פיתוח היצירתיות איקון

פיתוח היצירתיות

איקון הכרת הטכנולוגיה ושימוש בה

הכרת הטכנולוגיה ושימוש בה

איקון פיתוח חשיבה ויזואלית

פיתוח חשיבה ויזואלית

איקון תכנון והפקה של פרויקט

תכנון והפקה של פרויקט

איקון

פיתוח היצירתיות

איקון עבודה קבוצתית או אישית בהתאם לצורך

הכרת הטכנולוגיה ושימוש בה

איקון פיתוח חשיבה ויזואלית

פיתוח חשיבה ויזואלית

פיתוח יצירתיות

פיתוח יצירתיות: תכנות היא בעצם יצירה, ניסוי וטעיה לצורך התמודדות עם בעיה שיש שפע של דרכים לפתור אותה. כפי שיש דרכים רבות להכין כריך, כך יש גם אינספור דרכים לכתיבת קוד. כדי להגיע לפתרון לפעמים יש צורך להתאים את הקוד ולעשות שינויים מסוימים כדי לקבל את ההשפעה הרצויה. חשיבה על התהליך ועל השיפור שלו לאורך הדרך עד שיהפוך לגרסה היעילה והאלגנטית ביותר.

חשיבה מתמטית ולוגית

חשיבה מתמטית ולוגית: ספירה, ממדים, מרחקים, חישובים, כל אלו הם רק חלק קטן מהאלמנטים המתמטיים המשולבים בתכנות וכתיבת קוד. נוסף על כך, התכנות מאפשר הבנה של מושגים מופשטים יותר כמו חלקיות, תנאים, רקורסיביות ועוד.

מיומנויות קוגניטיביות

מיומנויות קוגניטיביות: מלבד העובדה ששפת תכנות דומה לידיעת שפה נוספת, גם היכולות של השפתיות של המתכנתת מתפתחות בעקבות ידיעת קידוד –  יכולות כמו בניית טיעון וחידודו, ארגון רצף רעיוני, זיהוי בעיות ומטרות מרכזיות בטקסטים. ולא רק בכתיבה, אלא גם במחקר – היכולת לבנות תהליך מחקרי והכנה, חשיבה על פתרונות ותוצאות אפשריות להשערה ועל הדרכים להגיע אליהן.

פתרון בעיות

פתרון בעיות: אחת המטרות של תכנות היא כמובן פתרון בעיות וייעול של תהליכים. היכולת לייעל תהליך, להפוך אותו לידידותי, נגיש או פשוט יותר.

תוצר ותוצאה

תוצר ותוצאה: גם ברמות הבסיסיות ביותר אפשר להפיק תוצר של פעולה טכנולוגית כלשהי, פתרון, או יצירה כזו או אחרת שאפשר לראות אותה ולהתגאות בה, דבר שמפתח את תחושת ההצלחה והמסוגלות ומדרבן את ההתקדמות. 

מקצועות העתיד

מקצועות העתיד: חשיפה לכלים ולמיומנויות אלו תוכל לעזור להשתלב במקצועות העתיד ובשוק העבודה העתידי.

יוזמות בתחום הקידוד

בעשור האחרון נולדו אינספור יוזמות שמטרתן לקדם את הקידוד ולהנגיש אותו לאוכלוסיות שונות כדי לקדם שוויון הזדמנויות. הינה כמה מהמרכזיות שביניהן:

logo code

code.org  – עמותה בינלאומית שהוקמה בשנת 2013 ומטרתה לחשוף לנושא אוכלוסיות שונות שבדרך כלל אינן מתכנתות: ילדים, נשים, ומעוטי יכולת. באתר העמותה אפשר למצוא יותר מ-197 מיליון פרויקטים שכוללים לימוד קידוד לילדים בגיל טרום-קריאה, בשיתוף עם מיינקראפט, קידוד בעזרת שירה, ריקודים ופרויקטים רבים אחרים.

אחת היוזמות המוכרות ביותר של העמותה היא "שעת הקוד" – שעה עולמית שבה ילדים מקודדים יחד בכל העולם.

logo she codes

SheCodes: – קהילה טכנולוגית שהוקמה בשנת 2013 בידי רות פולצ’ק במטרה להגיע ל-50% נשים מפתחות תוכנה בישראל ומונה כעת יותר מ-50,000 חברות. הקהילה מפעילה יותר מ-45 סניפים ברחבי הארץ שבהם מתנהלים מסלולי תכנות, קבוצות לעבודה על פרויקטים בליווי מתנדבות מהקהילה, הרצאות טכנולוגיות, מפגשים עם נשים מעוררות השראה, יעוץ קריירה ועוד. חלק מהסניפים מיועדים לנערות בגיל חטיבת ביניים ותיכון בכל הרמות, מכל אזור בארץ ומכל מגזר.

– SKILLZ אליפות הסייבר הישראלית – החל משנת 2015 החלו במנהל התקשוב, טכנולוגיה ומערכות מידע של משרד החינוך בתוכנית ארצית לילדים ונוער בכיתות א-י"ב. מדי שנה נחשפים יותר מ-350 אלף תלמידים ותלמידות מרחבי הארץ לתחומי למידה מדעיים-טכנולוגים דוגמת תכנות, מתמטיקה, רובוטיקה, הנדסה ואלקטרוניקה באמצעות משחוק.

נוסף על כך, באתר של משרד החינוך מוצגות יותר מאלף תוכניות שמשלבות לימודי קוד לילדים בכל הגילים!

כמה דוגמאות לאתרי קידוד למתחילות:

Scratch – תוכנה מפורסמת ללימוד תכנות בסיסי באמצעות  בלוקים. אפשר לגרור בלוקים שונים כדי להוסיף דמויות, לייצר פעולות (שכוללות תנועה, דיבור ואפילו אינטראקציות שונות בין הדמויות) ועל ידי כך לספר סיפור. יש גם גרסה לקטנטנים בשם  Scratch Jrשמיועדת לילדים ולילדות בגיל 7-5 המותקנת ישירות על הטבלט ואפשר להשתמש בה אופליין.

logo scratch

ממשק אינטרנטי חופשי להתנסות ראשונית בקוד. אפשר לעבוד בה לבד או באופן שיתופי בצוות ולפתור אתגרים שונים כיפיים ולימודיים. אפשר לבחור אתגרים שמתאימים יותר לשפות תכנות שונות כמו Python או PHP.

logo codingame

אפליקציה ואתר ישראלים אהובים ומוכרים בעולם שמיועדים להיכרות בסיסית למי שאין כלל רקע בעולם התכנות בשפת JavaScript. מטרת המשחק היא לעזור לקוף לאסוף בננות ובעצם פתרון האתגרים נעשה בעזרת פיתוח יכולות תכנות עד לשלב שהמשתמשת יכולה לכתוב בעצמה אתגר או אפילו משחק משלה. מתאים לכל הגילים.

logo codemonkey

GRASSHOPPER – אפליקציה חינמית שפותחה על ידי גוגל ומלמדת שפת JavaScript בצורה משחקית באמצעות גרירת בלוקים. האפליקציה מתאימה לכל מי שחדשה בעולם התכנות ומלמדת פונקציות בסיסיות עד לרמה מתקדמת. הממשק ידידותי ומקסים והשיעורים קצרים ואפשר ללמוד אותם בכל מקום ובכל זמן.

logo grasshoper

תרצו ללמוד גם? או לחשוב על דרכים לשלב קידוד בהוראה? דברו איתנו!

לקריאה נוספת?

פוטר ניוזלטר חדשנות בקטנה