דמיינו עולם שבו מחשבה אחת יכולה לפתוח דלת, לשלוח מייל או להפעיל את מכונת הקפה שלנו.
זה לא מדע בדיוני, אלא העתיד של ממשקי המוח-מכונה
(BMI – Brain-Machine Interface).
מה זה?
האם זה טוב או רע?
האם זה כבר כאן?
ואיך זה קשור להוראה ולמידה?
פורסם בתאריך: 16.01.2025
שחר, תלמידה בת 14 עם שיתוק מוחין, הצליחה לראשונה להשתתף בלמידה בכיתה בעזרת ממשק מוח-מכונה לא פולשני. הטכנולוגיה החדשנית הזו אפשרה לה להפעיל את כיסא הגלגלים שלה ואת מקלדת המחשב באמצעות מחשבה.
בבית ספר אחר, דניאל, תלמיד שמתקשה להתרכז, השתמש בממשק מוח-מכונה שעוקב אחר רמות הקשב שלו בזמן אמת. המערכת התאמנה לזהות מתי הוא זקוק להפסקה או לשינוי גישה, ועזרה למורים להעניק לו תמיכה מותאמת אישית, מה שהוביל לשיפור משמעותי בביצועיו הלימודיים.
הדוגמאות הללו אינן בהכרח מדע בדיוני. הן מציגות פוטנציאל אמיתי של ממשקי מוח-מכונה (BMI) שנמצאים כבר היום בשלבי מחקר ופיתוח.
אנו חיים בעולם עשיר בטכנולוגיה, אולם לתפעול מכשירים דיגיטליים יש צורך בתיווך בין המחשבה לבין המוח באמצעות שימוש בידיים או בחלקי גוף אחרים עם מקלדת, מסכי מגע או מערכות כמו זיהוי קולי.
לאחר ניסויים מוצלחים בבעלי חיים, חברת Neuralink קיבלה במאי 2023 אישור ממנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) להתחיל בניסויים קליניים בבני אדם. בינואר 2024, הושתל לראשונה שבב מוחי במטופל אנושי, נולנד ארבו. השבב איפשר למושתל, משותק בארבע גפיו, לשלוט במקלדת מחשב באמצעות מחשבותיו בלבד. הניסוי לא עבר ללא תקלות, וכמה שבועות לאחר ההשתלה, התגלו תקלות טכניות בשתל וחלק מהאלקטרודות ניתקו מהמוח ונפגעה יעילות הטכנולוגיה. אנשי החברה דיווחו על תיקון התקלה והם ממשיכים לפתח ולשכלל את הטכנולוגיה.
צפו בסרטון שמתארת את נוירלינק מתך אתר "כלכליסט"
כאמור, ממשקים כמו Neuralink כבר נמצאים בתהליכי מחקר ופיתוח טכנולוגי כיום, בעיקר בתחום הרפואי. ייתכן מאוד שממשקי מוח-מכונה ייושמו גם בתחומי למידה והוראה בעתיד הלא רחוק.
הינה כמה תחומים שבהם אנחנו עשויים לראות שימוש בממשקי מוח-מכונה בלמידה ובהוראה:
אכן, ממשקי מוח-מכונה עשויים להיות מיושמים במגוון דרכים חשובות ומרתקות.
דוגמאות אלו ממחישות את הפוטנציאל של BMI לשפר את הלמידה, לאפשר נגישות מלאה ללמידה לכל הלומדים ולהרחיב את החוויות הלימודיות המשמעותיות.
לא רק Neuralink נמצאים בזירת הממשק מוח-מכונה. גם אפליקציות ומכשירים נוספים קיימים בשוק וחלקם אפילו במחירים השווים לכל נפש כבר היום.
Emotiv – הטכנולוגיה מציעה מכשירים לא פולשניים המודדים את גלי המוח ומאפשרים שליטה במכשירים באמצעות המחשבה בלבד: הם מתאימים ליישומי בריאות, ניתוח מידע ולמידה.
OpenBCI – חברה המתמחה בפיתוח מכשירים למדידה ולשימוש בגלי מוח, עם יתרון בולט בגישתה הפתוחה המאפשרת למשתמשים להרחיב את התוכנות וליצור יישומים חדשים.
Neurable – מזמינה לעשות שימוש יומיומי במכשירים שלה שנראים הרבה יותר כמו אוזניות איכותיות מאשר מכשיר רפואי, היא מפתחת אפליקציות לשימוש נכון במוח, למשל, התראה כשהמוח זקוק למנוחה ובמצב של ריכוז.
לצד ההזדמנויות הרבות בפיתוחי ממשק מוח-מכונה, הטכנולוגיות הללו טומנות בחובן גם אתגרים רבים, שרבים מהם נוגעים להיבטים אתיים, טכנולוגיים וחברתיים. בין השאר:
מנקודת מבט של הוראה ולמידה, עולה הצורך להבטיח שהטכנולוגיה תשרת את הלומדים בצורה הוגנת ואחראית. יש לדון בשאלות כגון: