חכמים ועד מחשבים ניידים, העולם שלנו נעשה מהיר, מחובר וטכנולוגי יותר מאי פעם.
דווקא בתוך כל ההתקדמות הזו, חשוב לזכור: למידה אנלוגית, ללא מסכים או טכנולוגיה, יכולה להיות הכנה משמעותית לעידן הדיגיטלי.
אתם חייבים להמשיך לקרוא!
פורסם בתאריך: 26.12.2024
עד לא מזמן חיינו בעידן האנלוגי, שבו מידע נשמר בספרים, מוזיקה נחרטה בתקליטים, התקשורת הייתה אישית, פנים אל פנים והלמידה והתבצעה כולה בכלים אנלוגיים: ספרים, מחברות, כלי כתיבה ויצירה.
המונח "הוראה אנלוגית" מתייחס לתהליך הוראה שבו תלמידים משתמשים במגוון אמצעים, חומרים וטכניקות שהם אנלוגיים ולא דיגיטליים (כגון קולאז', קומיקס, ציור, איור, דיאגרמות, גזירות, בניות וכדומה) כדי ליצור תוצרים באמצעות משאבי למידה אנלוגיים (כגון צילום, ריאיונות, כתיבה יצירתית, בניית מודלים וכדומה) בסביבה לימודית אותנטית שבה התלמידים עצמם יוצרים והופכים למפיקי חומרי הוראה.
עם עליית העידן הדיגיטלי, העולם השתנה לחלוטין.
המחשבים, האינטרנט והמכשירים הניידים הפכו לעוגנים של התקופה הזו, ושינו תעשיות רבות ואת הדרך שבה אנו חיים. גם הלמידה השתנתה והטכנולוגיה חודרת לכל תהליכי הלמידה וההוראה.
הלכה למעשה המסכים נמצאים בכל מקום. דרך המסכים אנחנו לומדים, צורכים ומתקשרים. במחקר של אלכסנדר וסינגר (2018) נמצא שתלמידים מעדיפים לקרוא במכשיר דיגיטלי ולא בספר.
שיאו הנוכחי של העידן הדיגיטלי, נכון להיום, הוא הופעתן של מערכות הבינה המלאכותית המסוגלות ללמוד, להפעיל חשיבה, ולהתנהל בדרכים המדמות חשיבה אנושית.
האם הקדמה הטכנולוגית בכללה והבינה המלאכותית בפרט מסמלות את סוף השימוש הלמידה האנלוגית?
מחקרים מצביעים על יתרונות רבים שיש ללמידה אנלוגית וממליצים לא לזנוח למידה זו לטובת למידה מבוססת דיגיטלית:
ללמידה אנלוגית רמת אמינות גבוהה יותר מאחר שהיא מבוססת על התנסות אישית ואינה כוללת הסתמכות על האינטרנט או על הבינה המלאכותית שמייצרות את התשובות ללומדים.
כשאנחנו מדברים על למידה אנלוגית, חשוב להבין כי אין מדובר כלל בנוסטלגיה.
הטכנולוגיות האנלוגיות, כמו לגו, פאזלים, דפי צביעה, משחקי קופסה ועוד, כשהן משולבות בהוראה, עוזרות לתלמידים לפתח את היכולת לעבור בין המוחשי למופשט – ובכך מהוות הכנה טבעית ללמידה בעידן הדיגיטלי.
לדוגמה, ילדים שלומדים באמצעות לבני לגו יכולים לעבור בקלות רבה יותר לעבודה על תכנון תלת־ממדי במחשב, ובכך להפוך את המעבר בין עולמות למדויק יותר.
פתרון בעיות וחשיבה ביקורתית
משחקים מסורתיים עוזרים לילדים לפתח מיומנויות פתרון בעיות שאפשר ליישם בהקשרים דיגיטליים.
הבנה מושגית – Conceptual Understanding
התנסות מעשית עם אובייקטים פיזיים עוזרת לילדים לתפוס מושגים מופשטים ביתר קלות
כאשר הם נתקלים בצורה דיגיטלית. לדוגמה, הבנת נפח באמצעות משחק מים יכולה לסייע בהבנת מודלים תלת־ממדיים.
מיומנויות חושיות ומוטוריות
מיומנויות מוטוריות עדינות: פעילויות כמו ציור, חיתוך ותפעול עצמים קטנים מעדנות את המיומנות הדרושה לשימוש במסכי מגע ובמכשירים דיגיטליים אחרים.
התפתחות חברתית ורגשית
מיומנויות בין־אישיות: משחק ותקשורת פנים אל פנים עוזרים לילדים לפתח מיומנויות חברתיות החיוניות לאינטראקציות מקוונות חיוביות.
ויסות רגשי: משחק אנלוגי מאפשר לילדים לתרגל ניהול רגשות במסגרות בעולם האמיתי, מה שיכול לעזור להם לנווט בסביבות חברתיות דיגיטליות.
שפה ותקשורת
פעילויות אנלוגיות תומכות בפיתוח שפה המשפרת את הלמידה הדיגיטלית.
מיומנויות סיפור וסיפור: קריאת ספרים פיזיים ועיסוק במשחק דמיון עוזרים לילדים לפתח יכולות סיפור שאפשר ליישם ביצירת תוכן דיגיטלי.
יצירתיות וחדשנות
חוויות אנלוגיות מטפחות יצירתיות שמשפרת את הלמידה הדיגיטלית:
חשיבה פתוחה: צעצועים מסורתיים מאפשרים לרוב משחק פתוח יותר, ומעודדים ילדים לחשיבה יצירתית.
חשיבה עיצובית: בנייה ויצירה עם חומרים פיזיים יכולות לעזור לילדים להבין עקרונות עיצוב החלים על יצירה דיגיטלית.
בשנת הלימודים הנוכחית מוטמע בבתי הספר היסודיים באוסטריה פרויקט מעניין, שמטרתו ללמד תלמידים צעירים חשיבה חישובית באמצעות פתרון בעיות בתחומים שונים.
הלמידה מתבצעת בשלבים. רק לאחר עיסוק ולמידה בכלים אנלוגיים לפתרון הבעיות, אפשר להתקדם לפתרון בעיות באמצעות כלים דיגיטליים שונים.
בשלב הראשון
כדי לתרגל חשיבה חישובית אין צורך במחשב, בטבלט או בטלפון חכם. התלמידים עוסקים ביצירה ובפיתוחים חדשים עם כלים פשוטים מחיי היומיום ומפעילים חשיבה אנליטית ומובנית.
בשלב השני
משתמשים בחומרים ובפעילויות הכלולים במזוודת המדיה שנקראת digi.case שנמצאת בכל כיתה ומכילה משחקים ומשימות שנועדו לעודד דיון ומעורבות עם משחק, טקטיקה וחוקי משחק.
בשלב השלישי
אפשר ללמוד גם עם כלים דיגיטליים. בשלב זה אפשר לנצל את היתרונות של הצגה דיגיטלית, כגון בקרה אוטומטית והצגת דרגות קושי מותאמות, להעמקת הלמידה ופתרון הבעיות בצורה מובנית ומאתגרת יותר.
רוצים לדעת עוד על התוכנית? היכנסו לאתר: https://dlpl.at/startseite-1
חשוב לזכור שהדיגיטציה בחינוך צריכה לשרת את הפדגוגיה, ולא להחליף אותה. שילוב נכון של טכנולוגיות דיגיטליות עם גישות אנלוגיות מאפשר לא רק פיתוח מיומנויות טכנולוגיות, אלא גם טיפוח יצירתיות, חשיבה ביקורתית והבנה עמוקה יותר של העולם סביבנו.
גם במרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט (קמפוס לוינסקי) אפשר להתנסות בלמידה המשלבת חוויה אנלוגית ודיגיטלית בסביבת המחולל.
המחולל הוא מרחב למידה והוראה התנסותי, פעיל, חווייתי וגמיש.
המרחב נועד להעצים את היכולות האנושיות: יכולות הדעת, הגוף והנפש, ומזמן מפגש עם כלים, עם חומרים ועם טכנולוגיות. במרחבים אפשר לקיים מגוון של פעילויות:
היכנסו לקטלוג עיינו בפעילויות והזמינו את הפעילות שמתאימה לכם.