בשנים האחרונות הולכת ומתחזקת התפיסה, שלפיה חינוך מותאם אישית הוא הגורם שיאפשר לכל תלמיד למצות את הפוטנציאל האישי שלו.
פרסונליזציה היא עיקרון חינוכי ותיק וחשוב. כיום הטכנולוגיה יכולה לתמוך ביישום שלו.
כיצד הבינה המלאכותית יכולה לקדם את הנושא?
האם היא game changer בתחום?
פורסם בתאריך: 05.12.2024
זה שנים רבות מדברים על הסתירה בין המודל התעשייתי-חרושתי של בית הספר המסורתי לבין ההבנה שלכל אדם דרושים גורמים שונים כדי להתפתח בצורה מיטבית.
שורה ארוכה של מחקרים בתחום השוויון החברתי מצביעים על פרסונליזציה, ועל מתן המענה המתאים והמדויק לכל לומד לאור הייחודיות שלו, ככלי למיצוי פוטנציאל אנושי ולצמצום פערים חברתיים.
למידה מתואמת אישית מתייחסת להתאמה של הגורמים הבאים ללומד היחיד:
איך אפשר ליישם למידה מותאמת אישית בכיתה
שבה תלמידים רבים ומורה אחד?
זהו אתגר שעלול להיראות כמשימה בלתי־אפשרית,
אולם, הטכנולוגיה יכולה לתרום רבות ליישום מטרה זו.
מעבר לתרומתה הכללית של הטכנולוגיה, הבינה המלאכותית היוצרת יכולה לתת דחיפה משמעותית נוספת לקידום הלמידה המותאמת אישית. לבינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) פוטנציאל לחולל מהפכה בתחום הלמידה המותאמת אישית, באמצעות התאמת תכנים לצרכים הייחודיים של כל לומד ולומדת.
כיצד מתבצעת הלמידה המתאמת אישית בעידן ה־AI?
פלטפורמות המבוססות על AI יכולות להשתמש בדפוסי הלמידה, בנקודות החוזק ובנקודות הטעונות שיפור של התלמידים הללו כדי לספק תוכן ותרגילים מותאמים אישית.
רוצים להבין כיצד נראית למידה מותאמת אישית באמצעות AI? כדאי לכם לצפות בסרטון:
הסרטון מציג את האופן שבו טכנולוגיית AI כגון אווטרים דיגיטליים יכולה לעזור לילדים ולמורים בהיבט של חינוך מותאם אישית. בדוגמה רואים את ה־AI Learning Helper מבית NTT DATA Business Solutions שתומך בלומד בהפיכתו לקורא עצמאי. ההוראה מסייעת לתלמידים עם אוצר מילים, עם הגייה ועם הבנת סיפורים. האווטר הדיגיטלי יכול לשאול שאלות ולהשיב עליהן וכן לזהות רגשות.
מהם היתרונות של המורה הווירטואלי?
המורים הווירטואליים המופעלים על ידי AI משפרים את חוויית הלמידה בדרכים רבות:
משוב מותאם אישית
מורה AI מספק משוב מיידי מותאם לתלמיד על סמך הביצועים האישיים וקצב הלמידה שלו
חיקוי אינטראקציה אנושית
מורה AI יכול להגיב כמו מורה אנושי, להציע הדרכה ותמיכה המותאמות אישית לרמת ההבנה הנוכחית של התלמיד
זמינות 24/7
מורה AI זמין בכל עת, ומאפשר לתלמיד לבקש עזרה והבהרות בזמן המתאים לו
מעורבות
מורה AI יכול להסתגל לתחומי העניין ולסגנון הלמידה של התלמיד, וכך לשמור על מוטיבציה ומעורבות בתהליך הלמידה
המלצות משאבים
מורי AI יכולים להציע משאבים וחומרים משלימים על סמך מסלול הלמידה של התלמיד
תובנות מונעות נתונים
מורי AI יכולים לנתח מערכי נתונים גדולים כדי לזהות דפוסים בהתנהגות וביצועים של תלמידים, ולספק למחנכים תובנות חשובות לגבי תחומים שבהם תלמידים עשויים להתקשות, ובכך לאפשר התערבויות ממוקדות
הסרטון הבא מדגים את היתרונות של המורה הווירטואלי בצורה מדהימה.
המורים הווירטואליים המופעלים על ידי בינה מלאכותית יוצרים סביבת למידה מותאמת אישית, מגיבה ומרתקת יותר, מה שמשפר משמעותית את החוויה החינוכית של התלמידים.
בשוק כבר קיימים כלים רבים שמטרתם לייעל את עבודת המורים באופן כללי ולאפשר להם ללמד באופן מותאם אישית. בסרטון הבא תוכלו לקבל כמה המלצות על כלים אלו.
הינה כמה המלצות על כלים מתוך הסרטון:
פיתוח קורסים ומערכי שיעור
למידה מותאמת
זיהוי פערים לימודיים
הכנה למבחנים
למרות שלבינה המלאכותית יש פוטנציאל להועיל ללמידה פרטנית, ישנם אתגרים ושיקולים אחרים שיכולים להקשות על השימוש בכלי בינה מלאכותית.
1. שימוש לרעה במידע אישי
מכיוון שבינה מלאכותית זקוקה לנתונים רבים כדי לספק הצעות אינדיבידואליות, יש סיכוי שייעשה שימוש לרעה במידע האישי. יש להביא בחשבון את ההשלכות האתיות של איסוף והערכה של נתוני תלמידים כדי לשמור על זכויות התלמידים ועל פרטיותם.
2. פער דיגיטלי
כדי לספק גישה הוגנת ללמידה מותאמת אישית המופעלת על ידי בינה מלאכותית, יש צורך גם לפתור את הפער הדיגיטלי הן בקרב המורים הן הקרב התלמידים. ייתכן שלחלק מהתלמידים אין מחשבים ואינטרנט במהירות המתאימה.
3. הטיה אלגוריתמית
קושי נוסף הוא האפשרות של הטיה אלגוריתמית במערכות למידה מותאמות אישית המונעות על ידי בינה מלאכותית. תכנון והכשרה לקויים של מערכות בינה מלאכותיות עלולים לחזק ללא כוונה דעות קדומות ולפרש באופן שגוי את המצב הרגשי של הלומד.
כדי להבטיח שלמידה מותאמת אישית המונעת על ידי בינה מלאכותית תהיה שוויונית וכוללת לכל התלמידים, מחנכים ומפתחים חייבים להיות ערניים לגבי זיהוי והפחתת אלגוריתמים.
סקירת ספרות – פרסונליזציה של הלמידה, אור שמש, משרד החינוך
גישות למתן מענה לשונות לומדים, מכון וייצמן, מנהלת מל"מ, מרכז מורים ארצי למו"ט בחט"ב, אגף א' למדעים, משרד החינוך והפקולטה לחינוך – בר אילן
אקו 4- פרסונליזציה – אגף מו"פ ניסויים ויוזמות
למידה מותאמת אישית בעידן הבינה המלאכותית היוצרת: מהפכה בדרך? איל דניאל, Generative AI Art
Jian, Maher. (2023). Personalized learning through AI. Advances in Engineering Innovation. 5. None-None. 10.54254/2977-3903/5/2023039.